lunes, 18 de enero de 2010

Una mica de teatre.

Quan jo feia 5è de primària vam anar amb la classe a tocar la flauta al teatre de Salt. Aquest diumenge, sobre el mateix escenari on jo desafinava fa deu anys amb la flauta dolça, hi va actuar Josep Maria Flotats amb l'obra "El encuentro de Descartes con Pascal joven". No l'havia vist mai actuar, i em va deixar una bona impressió.

Els dos més grans filòsofs del segle XVII només van coincidir una vegada. Va ser al convent dels Mínims, a París, el 1647. Van parlar durant hores, però cap dels dos va deixar res escrit d'aquell diàleg.
Això permet a l'autor del text, Jean-Claude Brisville, imaginar com va ser aquella conversa, i desenvolupar a partir d'aquí un diàleg viu, amb pujades i baixades de to, entre dos personatges completament diferents.

Descartes tenia llavors 51 anys, havia escrit ja tot el gruix de la seva obra; i es disposava a marxar cap a Suècia, on l'esperava la reina Cristina, que l'havia contractat perquè li fes classes personalment.
Pascal (interpretat per Albert Triola), en canvi, tenia 24 anys i ja era considerat una figura preponderant dins la ciència i el pensament de l'època. Havia creat una màquina aritmètica sense precedents. No obstant, estava passant per una profunda crisi de valors: es creu que tenia aparicions divines i havia decidit deixar la ciència i la investigació per apropar-se a Déu i salvar la seva ànima.


L'obra recrea fidelment aquests dos estats emocionals oposats, i confronta també els diferents punts de vista que tenien Descartes i Pascal, que no coincidien en gaires temes.

Per trobar-hi algun aspecte negatiu, hi vaig trobar a faltar una mica més de discussió en la teoria del Buit. Tenia entès que Pascal havia formulat una teoria sobre el Buit molt innovadora, i que Descarte l'havia arribat a valorar així: "Pascal té molts buits al cervell". El tema es tracta de passada i sense aprofundir.
A més, en l'obra es fan servir alguns clixés i tòpics de l'obra de Descartes una mica massa alegrement; i crec que s'exagera en la personalitat depressiva de Pascal.

Tot i això, és força recomenable i no es fa gens pesada.

1 comentario:

  1. Vaig veure el cartell de l'obra fa un parell de dies; ja l'aniré a veure doncs, i et diré què tal m'ha assemblat.

    ResponderEliminar